Home > Uncategorized > Terres et Vins de Champagne

Terres et Vins de Champagne

Men neme 17 ambachtelijke wijnbouwers uit de Champagne, stuk voor stuk absolute kleppers. Men laat ze elk 3 topcuvees selecteren, alsook 3 hieraan gelieerde vins clairs van de oogst van 2009. Men dropt ze allemaal in het voor het overige vrij rustige dorpje Ay, vlakbij Epernay, weeft er een piekfijn georganiseerd evenement rond, nodigt in de voormiddag de professionele wereld uit, en in de namiddag de doordeweekse wijnliefhebber et voila: Terres et Vins de Champagne.

Het resultaat was een overweldigende degustatie en daarbovenop nog eens een bijzonder educatieve bedoening. De confrontatie tussen de verschillende Champagnes en hun respectievelijke vins clairs gaf een heel mooie inkijk in de niet altijd voor de hand liggende terroir-beweging in de Champagne: een soms maniakaal respect voor de bodem, doorgetrokken in een zo natuurlijk mogelijke vinificatie, en op de een of andere manier perfect gekoppeld aan de hier schijnbaar haaks op staande kunst van het blenden. Deze tijd van het jaar is het perfecte tijdstip om vins clairs te proeven: de malolactische fermentatie is doorgaans volledig achter de rug (als ze al wordt nagestreefd), de wijn is klaar om op de fles getrokken te worden en in het geval van deze 17 klasbak-producenten resulteert dat in perfect drinkbare, complexe, zij het uiteraard piepjonge wijnen. Heel leerrijk.

Goed, 17 wijnbouwers doorlopen op 3 uur tijd bleek voor ons een onmogenlijke opgave. Na 9 proeftafels gaven onze smaakpapillen er finaal de brui aan, ondanks copieuze hoeveelheden brood en water. Geen wonder, na een goede 25 Champagnes en haast evenveel ‘stille’ wijnen. Ik ben ook sowieso al geen goede veelproever. Mijn excuses dan ook voor het ontbreken van doorwrochte analyses: it just wasn’t the time nor the place. Hieronder toch enkele toppers van de namiddag.

David Leclapart – 2007 L’Amateur Extra Brut. Aan de proeftafel van Leclapart kon je zijn drie BdB cuvees proeven. L’Amateur is de zogenaamde ‘instapversie’. Deze Champagne wordt gepuurd uit stokken van een gemiddelde leeftijd (ongeveer 20 jaar), die volledig natuurlijk verbouwd worden. De fermentatie gebeurt in ge-emailleerde vaten, waarna de wijn nog een kleine twee jaar op de fles herfermenteert. Alhoewel de topcuvee (L’ Apotre) van Leclapart rijker en complexer overkwam (geen wonder: 60 jaar oude stokken/ 100% barriques/ 40 maanden herfermentatie), greep deze wijn ons meteen naar de keel: heel geprononceerde mineraliteit, staal (water uit een gietijzeren kookpot, om het wat verder bij de haren te sleuren), zout bijna, in combinatie met heel subtiele fruittonen. Dit moet een geweldige combinatie met zeevruchten opleveren. In Belgie vind je deze fles bij Bourgognewijnen voor een 37 EUR.

Tarlant 2000 La Vigne d’Antan. Bij mijn weten de enige BdB op basis van niet-geente wijnstokken. De druiven werden rond 1950 geplant op een bijzonder zanderig stukje grond in de Marne-vallei, ‘Ilots de Sables’. De vin clair was beendroog en messcherp, maar toch proefde je ergens in de verte een ronde complexheid. De Champagne zelf had 9 jaar op de fles doorgebracht en werd afgewerkt met een schamele 2g dosage. Zacht golvend in de mond, met rijp, diep fruit. Ongeloofelijk hoe de tijd hier haar werk heeft gedaan. Ik proefde eerder (en op deze degustatie opnieuw) de Cuvee des Barres van Chartogne. Beide niet-geente Champagnes vinden elkaar in dat extra laagje diepgang en complexiteit, wat vooral sterk naar voren komt in de vins clairs. Deze fles is in Belgie beschikbaar voor ongeveer 45 EUR.

Laherte Freres Les Clos. Dit is een bijzondere Champagne, niet in het minst omwille van de erin aanwezige cepages. Zo ongeveer alle hedendaagse Champagnes bestaan uit Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, waatbij die laatste dan nog vaak als het mindere broertje wordt aanzien. Nochtans zijn er officieel zeven verschillende varieteiten toegestaan in de appelatie. Les Clos bevat ze allemaal: Fromenteau, Arbanne, Pinot Blanc en Petit Meslier, naast de drie gekende varieteiten. Al deze cepages worden voor deze cuvee ook samen geoogst en gevinifierd, waardoor de vin clair een wat stevige aciditeit heeft: immers, niet alle druivensoorten bereiken op hetzelfde ogenblik hun optimale rijpheid. In de cuvee zelf  (4 gram dosage) is daar veel minder van te merken: een heel gevarieerd fruitpalet waait ons tegemoet. Misschien nog net iets te veel zuren, maar deze beginnende solera (startjaar: 2005) zal met de tijd zeker nog milder worden. Heel aparte ervaring. Op het domein kost deze fles je rond de 30 EUR.

Agrapart 2004 Venus. De drie cuvees die Agrapart ter degustatie aanbood (Minerale, Avizoise en Venus) waren stuk voor stuk absolute pareltjes, waarbij de priemende focus van de ‘basiscuvee’ Minerale me net iets meer beviel dan de iets bredere fruitigheid van de Avizoise. De topcuvee Venus speelde hier echter wel degelijk een divisie hoger. De druiven komen van een klein perceel in Avize (jaarlijkse productie: ongeveer 1500 flessen) waarop 50 jaar oude stokken in mix van klei en kalksteen staan aangeplant. De bodem wordt uitsluitend met man en paard bewerkt, waardoor de grond erg doorlatend blijft en de wortelstokken dus de diepte opzoeken. Elevage op 100% oude barriques, waarna de wijn 5 jaar op de fles rijpt. Het resultaat is een subtiele combinatie van mineraliteit en zachte, diepe fruitigheid. Hele fijne bubbels, zijdezacht in de mond. Schitterend. Geen idee waar dit in Belgie te koop is. De prijs schommelt rond de 80 EUR.

Ik moet tenslotte ook nog de champagnes van Alexandre Chartogne vermelden. De gewone cuvees, die hij van zijn vader heeft overge-erfd, vind ik al heel bijzonder. Maar de nieuwe experimenten met terroir-specifieke cuvees staan echt wel een paar trappen hoger: over Les Barres had ik het al in een eerdere post. Daarnaast had de man nog een een 100% Pinot Noir van een perceel van enkele are mee, Les Orizeaux. De oogst van 2006, en volgens Alexandre Chartogne nog minstens enkele jaren voor de boeg voor deze cuvee op de markt wordt gebracht. De neus was al fenomenaal, en ook in de mond spatten de smaken in het rond. Hmmm. Geen idee waarom niemand dit domein in Belgie invoert.

Om een lange post bondig samen te vatten: volgend jaar zijn we absoluut opnieuw van de partij.

Advertenties
Tags:
 1. 2010/04/21 om 22:40

  Man, ik word mottig van je post. Te denken dat ik op hetzelfde moment Corsicaanse wijnen stond te proeven in Brussel. 90% rommel en twee derde was er dan nog niet eens omwille van de roemruchte aswolk. Heb ik dit gemist?
  Enfin, ik trek van chagrijn dadelijk een fleske Fallet Bl de Bls Extra Brut open. Kan ik mijn wanhoop tenminste verzuipen.

  • 2010/04/25 om 08:59

   Fallet Prevostat, hmmm. Ik hoop er tijdens mijn volgende bedevaart naar de regio nog een flesje jaargang 1980 te kunnen aanschaffen…

 2. 2010/05/02 om 09:12

  😉 ik kan amaronese alleen maar bij treden… dat moet een erg fijne ervaring geweest zijn!

  tarlant hebben we vorig jaar met de commanderij bezocht – en inderdaad een champagne om duimen en vingers bij af te likken

  maar waar ik vooral om moest glimlachen is je beschrijving van Laherte Freres Les Clos
  toen we in de paasvakantie met wijnvrienden in piemonte zaten had “foodmonk” deze bubbels mee … buiten het feit dat het verhaal achter de wijn – al die verschillende druiven in één blend – al intrigerend is, buiten het feit dat we ervan genoten in een avondzonnetje met zicht op de wijngaarden … kan ik niet anders dan aansluiten bij je commentaar
  als je weet wat een fles champagne in de supermarkt kost dan is dit een fles voor een prikje! ik vond het in elk geval genieten van de complexiteit die deze champagneboer in de fles stopte…

 3. Stofken
  2011/01/22 om 17:22

  zowel Laherte als chartogne taillet zijn te krijgen in België in le wine bar du sablon (Brussel, niet ver van de Zavel).

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: